Bemutatjuk új ifjú nagyköveteinket – 2. rész

Ismerjék meg a Szárnyas Huszárok pályázatunk idei nyerteseit, másodikként Lévai Kamilla orgonaművészt, aki jelenleg Krakkóban tanul, dolgozik. Az alábbi interjúból kiderül többek között, hogy honnan ered érdeklődése a lengyel kultúra iránt és azt is elárulja, hogy mivel tervezi ösztöndíjas időszaka alatt az Alapítvány hírnevét öregbíteni.

Hogy jött az életedbe a zene és miért pont az orgona lett a választott hangszered?

LK: A zene gyermekkorom óta életem legmeghatározóbb része. Egészen kiskorom óta zongorázom, édesanyám négyévesen kezdett el tanítani. A középiskolai zongoratanulmányaimat követően utam egy régebbi hangszer felé vezetett, csembaló szakirányon diplomáztam a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Már ez idő tájt elkezdtem ismerkedni az orgonával. Egyik nyáresti szári látogatásom során lehetőségem volt jobban megismerni az ott épült barokk orgonát, mely egyébként a lengyel-reneszánsz jegyeit hordozza. Emlékszem könnybe lábadt szemekkel hallgattam a hangját. Akkor már tudtam és éreztem, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni ezzel a hangszerrel.

A Fejér megyei Szár község római katolikus templomában található orgona. Kép forrása: kepmas.hu


Mit tervezel az ösztöndíjas időszakra?

LK: Több lengyelországi koncerten is lehetőségem lesz játszani ebben az időszakban, melynek nagyon örülök. Júniusban az Elblągi-Orgonafesztiválon orgonálhatok, majd Olkuszban, a Hummel–Nitrowski orgonán, ezt követően pedig a nyár végén a gyönyörű Pasłęk-i Andreas Hildebrandt orgonán adhatok koncertet, melyekre Krzysztof Urbaniak vezetésével készülök. A mesterszakos diplomámat a krakkói Zeneakadémián szereztem meg, majd lehetőséget kaptam tanulmányaim folytatására a Łódź-i Zeneakadémián ,,Młodzieżowa Akademia Muzyczna" program keretein belül. Természetesen folytatódnak a magyar Szentmisék és a Magyar Hétvégi Iskolai alkalmak a krakkòi Magyar Főkonzulátuson, ahol egyik Instruktorként zenei foglalkozásokat tartok, illetve elkezdtünk dolgozni egy furulyás zenésztársammal Horváth Márton Levente egy nagyon izgalmas darabján is.

Lévai Kamilla orgonaművész. Kép forrása: Lévai Kamilla

Honnan ered az érdeklődésed Lengyelország és a lengyel kultúra iránt?

LK: Győri bencés diákként a keresztény értékrend és kultúra mindig része volt az életemnek. Mikor eldöntöttem, hogy mesterszakos tanulmányaimat külföldön szeretném folytatni, Krakkót választottam. A zenei képzés kiváló, a város gyönyörű, és rengeteg templomot, remek orgonákat rejt.

A krakkói Mária-templom (más néven: Áldott Szűz Mária Mennybemenetele-bazilika, lengyelül: Kościół Mariacki, illetve Kościół archiprezbiterialny Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Krakowie) Kép forrása: Kacper Peciak

Nem csak művész, de tanár is vagy, több helyen is tanítasz jelenleg. Mesélsz róla, hogy kiket és mire tanítasz?

LK: Két Zeneiskolában tanítok zongorát lengyelül és angolul, illetve zongorakísérő vagyok. Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, számomra mindig pozitív élmény látni a tanítványaim lelkesedését, fejlődését, a zene iránti szeretetüket. A tanítás mellett egy Balettiskolában is korrepetítorkodom, ami szintén csodálatos élmény és nagy kihívás.

Bár jelenleg Krakkó a székhelyed, láthat, s hallhat a magyar nagyközönség a közeljövőben itthon?

LK: Igen, április 1-jén, húsvéthétfőn, a Pannonhalmi Bazilikában fogok orgonakoncertet adni. Nagyon izgalmas programmal készülök, többek között Johann Sebastian Bach, Georg Muffat, Olivier Messiaen és Jan Welmers műveiből is hallhatnak majd részleteket az érdeklődők.

Lévai Kamilla orgonán játszik a krakkói Isteni Irgalmasság szentélye templomban>>


Lévai Kamilla játszik a Pasłek-i Hildebrandt orgonán>>

 

*A borítóképen Krakkó városa látható.