Bemutatjuk Szárnyas Huszárok fiatal nagyköveteinket - 3. rész

Utolsó részéhez ért a Szárnyas Huszárok fiatal nagyköveteinket bemutató sorozat. A harmadik interjúban Kusovszky Bea festőművészt kérdeztük arról, mit tervez az ösztöndíjas időszakra és hogy milyen módon szeretné népszerűsíteni a lengyel kortárs művészetet Magyarországon.

Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy egy évig a WFA fiatal nagyköveteként alkothatsz?

KB: Nagyon boldog voltam, a lengyel kortárs képzőművészet ugyanis mindig közel állt hozzám. Sok kiemelkedő lengyel művésznek nyomon követem a munkásságát, és az elmúlt években több lengyel-magyar koprodukcióban is részt vehettem már, így nagy megtiszteltetés ezt a missziót most egy új szerepben, új minőségben folytatni.

Milyen terveid vannak az ösztöndíjas időszakra?

KB: Együtt fogok működni az Art Salon Contemporary-val, amelynek mindig is az volt a legfontosabb küldetése, hogy közös platformot hozzon létre a magyar és lengyel képzőművészek számára. Az ösztöndíjnak hála az év végén/következő év elején rendezhetünk egy kiállítást jelentős, fiatal lengyel alkotók műveinek bemutatásával. Ezt a kiállítást az Art Salon Contemporary-ben további lengyel vonatkozású tárlatok is követik, melyen majd tárlatvezetőként, prezentációk előadójaként mutathatom be a lengyel résztvevőket. A kiállítások során a sajtókapcsolatokat, újságírókat és televíziós partnereinket is folyamatosan invitálom, hogy Magyarországon minél több ember megismerhesse, milyen közös lehetőségek adódnak a két nemzet művészeti közegében.

Tudható már, hogy mely lengyel művészekkel tervezed az együttműködést a fenti projektekben?

KB: A kiállítók névsora még szervezés alatt áll, de bízunk benne, hogy az általunk nagyra tartott művészek közül többek képviseltetik magukat és kapcsolatban állunk jelenleg több neves lengyel galériával is. Eddig is olyan fiatal tehetségekkel szervezhettünk kiállítást mint Alicja Wróblewska, Michal Janowski, Michalina Kuczyńska, Anna Rutkowska, Szaweł Płóciennik, Łukasz Zbroja, kurátorként pedig Kaja Werbanowska és Michalina Sablik.

Tárlatvezetőként, gasztro est háziasszonyaként is találkozhat majd veled a közönség. Hogy jöttek ezek a szerepek, szerepvállalások a művészeten túl?

KB: A kiállításokhoz a megnyitón felül kapcsolódó programokat is szoktunk tartani, melyek jól kiegészítik, új jelentéssel ruházzák fel a kiállított műveket. Ilyenek szoktak lenni a gasztro estek is, ahol az ételkínálattal a festményekre, illetve a kultúrára reflektálunk. Egy közös étkezés általában nagyon jól összehozza az embereket.

Mik a legközelebbi projektek, mivel foglalkozol most?

KB: A nyár elején lehetőségem volt részt venni egy acél és fém szobrászati szimpóziumon, így a festészeten kívül más médiumban is meg tudtam mutatkozni. Ebből az anyagból válogatva, illetve a legújabb festményeimből nyílik önálló kiállításom a Viltin Galériában szeptember 7-én, de az Art Salon Contemporary tereiben is újdonság lesz a festményeken túl ezeknek a háromdimenziós, monumentálisabb acélszobroknak is a bemutatása.