Bemutatjuk Szárnyas Huszárok fiatal nagyköveteinket – 2. rész

Új fiatal nagyköveteinket bemutató interjú-sorozatunk második részében Sánta Zsófia régizenészről és tervezett projektjeiről olvashat.

Sánta Zsófia az Akademia Muzyczna im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie Furulya és Régizene tanszékén végzett 2021-ben. Elhivatott régizenészként tevékenységét főleg Magyarországon és Lengyelországban végzi. Szólistaként a középkor zenéjétől kezdve a kortárs zenéig játszik darabokat. Két zenekarnak is társalapítója: itthon a Hangzó Konzort reneszánsz zenére specializálódott együttesnek, Lengyelországban pedig a Baroque.Collective nevű formációnak. Hogy mit szólt ahhoz, hogy ösztöndíjasként a Szárnyas Huszárok pályázat fiatal nagyköveteként képviselheti az Alapítványt és a lengyel-magyar ügyet, többek között ez is kiderül az alábbi interjúból.

Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy nyert a pályázatod?

SZS: Nagyon örültem neki. Pont Krakkóban ért a hír, rögtön meg is osztottam a lengyel kollégáimmal, akik velem együtt örültek. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy idén a Wacław Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete lehetek.

Milyen terveid vannak az ösztöndíjas időszakra?

SZS: A 10 hónap alatt szeretnék megvalósítani két magyar koncertet is az ösztöndíjam segítségével, amin lengyel székhelyű együttesemmel, a Baroque.Collective-vel lépnénk fel.
Elsőként augusztus 18-án 16 órakor adunk koncertet a Gödöllői Kastély dísztermében, a Zenél a Kastély Fesztivál programjaként, ezt követően pedig a belvárosi Tolnay Klári terembe szeretnék egy koncertet szervezni, mely gyakran szolgál régizenei együttesek előadóhelyeként. Az előadás időpontját szeretném a jelképes március 23-i dátumra, a magyar-lengyel barátság napjára kitűzni. Az ide tervezett repertoárunk nagy része lengyel régizenei kincseket tartalmazna, illetve magyar zenei kódexek darabjaiból is szemezne.
Ezen túl két prezentációt is szeretnék megvalósítani - egyet biztosan a Tolnay Klári teremben, tervezetten a másikat egy másik helyszínen - melyekben beszámolnék saját lengyelországi tanulmányaim során szerzett tapasztalataimról, illetve felhívnám a figyelmet a lengyel régizenei repertoárban rejlő lehetőségekre a hazai előadók számára.
A magyarországi, általam szervezett koncerteken kívül, a következő tíz hónapban lengyelországi koncerteken is részt veszek majd: Augusztus 15-én Checiny-ben egy nyári fesztivál keretében lépek fel, ezt követően szeptember 4-9. között pedig a Kielcében megrendezésre kerülő Régizeni Héten lesz alkalmam találkozni a közönséggel.

Sánta Zsófia és a Baroque.Collective

Milyen hosszú távú céljaid vannak művészi tevékenységeddel?

SZS: A lengyel barokkzenei irodalom szélesebb körben való megismertetését a magyar közönséggel szívügyemnek tartom. Ezen kívül szeretném elősegíteni, hogy a régizenei szakma kiváló lengyel előadóinak munkáját többen ismerjék meg Magyarországon, ezzel elősegítve a két nemzet művészeinek kapcsolódásának lehetőségét.

„Művészeti tevékenységem lényege, hogy hidat teremtsek a lengyel és magyar régizenészek között, valamint szélesebb körrel megismertessem ezek munkáját mind a lengyel, mind pedig a magyar közönséggel. Ezt a tevékenységemet kívánom folytatni az ösztöndíjas pályázat alatt is.”

 

Sajnálatosnak tartom, hogy Magyarországon jelenleg kevesen ismerik a lengyel barokk zenei repertoárt, a ma tevékeny lengyel barokkzenei előadókat és a nagyszerű lengyel zenei intézményeket, melyek kiváló minőségű továbbképzési lehetőséget kínálnak a régizenét tanuló diákoknak. Az információ hiányt szeretném azzal orvosolni, hogy ismeretterjesztő cikkeket publikálok online, terveim szerint minden hónapban legalább egyet. Ezek főleg lengyel régizenészekkel közös interjúk, illetve a lengyel reneszánsz és barokk zenével kapcsolatos tudományos témájú, illetve népszerűsítő írások lennének.

Fiatal nagykövetünk munkásságáról a jövőben is be fogunk számolni, de érdemes őt saját csatornáin is követni Instagram oldalán és hamarosan elinduló Facebook oldalán.