Bemutatjuk Szárnyas Huszárok fiatal nagyköveteinket – 1. rész

Virók Eszter bábszínésznek tanul és a következő egy évben egy különleges bábelőadást tervez létrehozni a WFA fiatal nagyköveteként.

Virók Eszter Tünde jelenleg a Keleti István Művészeti Iskola bábszínész szakos tanulója. Általános iskola óta foglalkoztatja őt a színház, középiskolában is dráma tagozatra járt, és az elmúlt években is különböző társulatoknál játszott. Több kisebb rendezést is maga mögött tudhat már, (bábelőadás, diákszínjátszó előadások, tanteremben játszható, oktató jellegű színdarab) jelenleg is folyamatban van egy nagyobb projektje, ehhez jött még hozzá május végén a lehetőség, hogy a Szárnyas Huszárok pályázat egyik nyerteseként a következő egy évben a WFA fiatal nagyköveteként viheti az Alapítvány jó hírét és járulhat hozzá a magyar-lengyel barátság eszméjének továbbörökítéséhez. Hogy pontosan mivel fogja ezt megtenni és milyen tervei vannak a következő hónapokra, kiderül az alábbi interjúból.

Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy egy évig a WFA fiatal nagyköveteként alkothatsz?

VE: Megtisztelőnek érzem a titulust. Nagyon várom már az elkövetkezendő hónapokat, hiszen ez lesz az eddigi legnagyobb rendezésem. Emlékszem, épp az iskolaudvaron beszélgettem az osztálytársaimmal amikor megkaptam az emailt, örömömben elkezdtem ugrálni.

Milyen terveid vannak az ösztöndíjas időszakra?

VE: Az ösztöndíj program ideje alatt Stanislaw Ignacy Witkiewicz Az ősz búcsúja című regényét állítanám színpadra bábszínházi eszközökkel. Az alkotói folyamat során számos korombeli feltörekvő művésszel tervezek együtt dolgozni, akik épp művészeti tanulmányaikat folytatják, és rendelkeznek érvényes alkotói gyakorlattal is.
Mivel Witkiewicz drámái és a báb műfaja is alapvetően épülnek a vizualitásra, fontosnak tartom, hogy a háttérmunkákban több képzőművész; festő, látványtervező, fotós is részt vegyen, illetve zenész, dramaturg, koreográfus is közreműködjön.

Stanisław Ignacy Witkiewicz (1885–1939), író, drámaíró, festő, fotográfus, filozófus, a lengyel katasztrofizmus legjelentősebb alakja. Magyarul válogatott drámái és Az ősz búcsúja és Telhetetlenség című regényei olvashatók.

Stanisław Ignacy Witkiewicz, Többszörös önarckép tükrökben, Szentpétervár 1915–1917

Ugyancsak központi elem lesz mindezek mellett a vizualitás, hiszen Witkacy nem csak íróként, hanem mint képzőművész is maradandót alkotott. A látványt a festményeire, rajzaira, fényképeire alapoznánk. A mozgás, a látvány és a zene terén is szeretnék hangsúlyt fektetni a lengyel folklór elemeinek alkalmazására, illetve ezeknek az alkotókkal, színészekkel való megismertetésére.

Miért esett pont Witkiewiczre a választásod?

VE: Witkiewiczet évek óta egyik kedvenc drámaírómnak, képzőművészemnek tartom, a lengyel színházi kultúra kiemelkedő alakjának, akinek a művészetét fontosnak tartom szélesebb körben is megismertetni Magyarországon.

„Szakmai célom a báb műfajának felnőtt színházi köztudatba való integrálása.”

 

Mit gondolsz, egy ilyen mű színpadi adaptációjával megfogható a fiatal korosztály?

VE: A feldolgozni kívánt mű témában, gondolatiságában is közel áll a korosztályunkhoz, helyzetünkhöz, a társadalom és a politika, háború problémáihoz. Hogy mit jelent számunkra a keleti blokkhoz tartozni, milyen közös kultúrán, történelmi sebeken osztozunk, mennyire hasonlóak vagyunk mi: fiatalok.

A tervek szerint mikor válik „kézzel foghatóvá” a projekt, mikor ülhetünk be megnézni a darabot?

VE: Az előkészítő munkálatok után, augusztusban szeretnénk elkezdeni a próbafolyamatot, a bemutató tervezett időpontja október közepe, onnantól kezdve pedig a pályázat lezárultáig havi két előadást fogunk megvalósítani.

Milyen kötődésed van Lengyelországhoz?

VE: Dédnagymamám Alsó Stepanóból származik, személyesen is rendelkezem lengyel gyökerekkel. Emiatt is több ízben jártam már Lengyelország különböző pontjain, ahol helyi családi barátainkon keresztül ismerkedhettem meg a kultúrával.
Nyár elején volt szerencsém megint elmenni Lengyelországba, ahol meglátogattam a regény főbb helyszíneit, illetve megtekinthettem Witkacy több művét is. Rendkívül inspiráló volt.

Fiatal nagykövetünk június végén Varsóban és Zakopanében járt. Utóbbi városban meglátogatta Wacław Felczak sírját is. Fotó: Virók Eszter


Fiatal nagykövetünket frissen létrehozott Facebook oldalán és Instagram csatornáján is érdemes követni, a pályázata alakulásáról mi is rendszeresen hírt adunk majd felületeinken.