Panelbeszélgetés az energetikai függetlenségről

A 2023. február 20-i panelbeszélgetésre hazánkba utazott Piotr Naimski, korábbi lengyel gazdasági miniszterhelyettes, energetikai szakértő, aki Steiner Attilával, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárával vett részt a panelbeszélgetésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Wacław Felczak Alapítvány és a helyszínt biztosító Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében megvalósuló eseményen szó esett a 2022-es év energiapolitikai jelentőségéről, az energia előállítás és nyersanyag szállítások kérdéseiről, valamint hazánk energiamixéről is. Piotr Naimski beszélt arról az útról, melynek végén elérhetővé vált, hogy Lengyelország nem vásárol orosz földgázt, valamint arról, hogy mára minden ország a biztonságpolitika fontos részeként tekint az energiaszállításra, és az ezzel kapcsolatos útvonalak biztonságára. Steiner Attila kitért azokra a lépésekre, melyek azt célozzák, hogy Magyarország az energiatermelését minél inkább a saját kezében tudja tartani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai földgázkitermelés jelenlegi 1.5 milliárd köbméteres szintjét a jövőben 2 milliárdra kívánják emelni, de szóba kerültek a különböző alternatív gázok, mint a biogáz, biometán és a geotermia jobb kihasználási lehetőségei, hogy a jövőben hazánk szintén csökkenteni tudja az orosz gázellátási kitettségét.

A beszélgetés moderátora Dr. Deák András az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa volt, aki a beszélgetés második felében megnyitotta a panelt, így a közönség feltehette kérdéseit a lengyel vendég és az államtitkár számára. Ezzel többek között Sebastian Kęciek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Szerbin Pável biofizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai uniós szakértője éltek.

A beszélgetés magyar nyelven itt nézhető vissza>>

A beszélgetéshez kapcsolódó sajtómegjelenéseket itt találja>>

A beszélgetés előtt az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Biernacki Karol és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem regionális együttműködésért felelős rektori tanácsadója, Dr. Gyurcsík Iván üdvözölték a vendégeket. 

 

Az eseményen készült további fotókat itt nézheti meg>>

Możliwości niezależności energetycznej na Węgrzech i w Polsce

Uczestnicy: Piotr Naimski, były wiceminister gospodarki i pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej Attila Steiner, sekretarz stanu ds. energetyki i polityki klimatycznej, Ministerstwo Energii: https://www.youtube.com/watch?v=SLkzxXU-vvU