Ajkáról Lengyelországba a Wacław Felczak Alapítvány pályázatával

Krakkó és Tarnów városában jártak az ajkai diákok az Alapítvány Polonica Varietas nevű pályázatának révén. Az utazáshoz összesen több mint 1 millió forint támogatásban részesült a veszprémi intézmény, melynek segítségével 2021 októberében utazhattak el Lengyelországba.

Összesen 18 tanuló és 3 kísérőtanár töltött el 3 napot Lengyelországban 2021 őszén. Meglátogatták Wawelben a Királyi Palotát, megnézték Krakkó főterét, a Posztócsarnokot, a Szűz Mária Bazilikát és a Székesegyházat. Megcsodálhatták a diákok a Wieliczkai Sóbányát is, ahol angol nyelvű idegenvezetés révén tudhattak meg részleteket a kőtömbökről, szobrokról és meghallgathatták Szent Kinga legendáját is.

Polonica Varietas - lengyelországi osztálykirándulások a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával

Ezt a pályázatot magyarországi középfokú oktatási intézmények számára írja ki az Alapítvány, célunk a 14-19 év közötti középiskolás diákok megismertetése a lengyel kultúrával, a lengyel–magyar barátság eszméjével, a két ország közötti történelmi kapcsolatokkal, továbbá a Lengyelországról szóló ismereteik bővítése a diákok saját személyes élményein keresztül.

Tarnów városában először a Lövész Parkba látogattak el. Itt elhelyezték a tisztelet és hála jeléül az iskola nevével ellátott koszorút Bem József mauzóleumánál. A magyar szabadságharc generálisa Lengyelországban született 1794. március 14-én. De jártak a főtérnél lévő katolikus templomban, II. János Pál pápa szobránál, a II. világháborúban elpusztított Zsinagóga maradványainál, Petőfi Sándor szobránál a Petőfi Parkban és a Tuchów-i Bazilikában, ahol maga II. János Pál pápa is misézett.

A hazainduláskor a diákok nem tudták leplezni csalódottságukat, legszívesebben maradtak volna még pár napot. Meg is ígértették az egyik kísérőtanárral, hogy a következő pályázati körben is beadja az intézmény a pályázatát, hogy az általuk átélt szuper élményekben minél több diák részesülhessen. A pályázást ajánlani fogják további intézményeknek is, akikkel kapcsolatban vannak. Pap Máté kancellár így fogalmazott a kirándulásról szóló szakmai beszámolóban:

“Ez a határokon átívelő, a lengyel-magyar barátságot még jobban felértékelő, a Waclaw Felczak Alapítvány által létrehozott kezdeményezés egy nagyon jó és követendő példa, ezért a Centrum minél több iskoláját arra buzdítom, hogy vegyenek részt a pályázatírásban.”

Az Alapítvány aktuális pályázatait itt találja>>