A WFA is részt vett a III. Lengyel-Magyar Nyári Egyetemen Krasiczynban

Közel kétszáz lengyel és magyar diák, valamint számos vezető politikus, elemző és szakértő részvételével, ám a koronavírus-válság miatt fokozott óvintézkedések mellett zajlott Krasiczynban a lengyel-magyar nyári egyetem.

A Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet meghívására idén is ellátogatott a lengyelországi Krasiczyn festői reneszánsz kastélyába a Wacław Felczak Alapítvány delegációja. A dél-lengyelországi városban augusztus 24-én a magyar és a lengyel intézmény közös névadójának Wacław Felczaknak az életéről szóló film vetítése indította el a programok sorozatát. Ezt követően Dr. Biernacki Karol kuratóriumi elnök mutatta be a magyarországi Wacław Felczak Alapítványt és annak tevékenységét az esemény résztvevőinek

Az Alapítvány részéről a hét folyamán Mohay Gergely kuratóriumi tag, az Emmi főosztályvezetője is részt vett azon a védelmi kérdésekkel foglalkozó találkozón, melynek fő témája a honvédelem helyzete volt. Mohay Gergely felvázolta a magyar hadsereg megerősítésének, és az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásának folyamatát. Jelenleg 29 ezer fő hivatásos katona mellett nyolcezer tartalékos katona teljesít szolgálatot hazánkban. Mohay hozzátette, „nem lehet rózsaszín álomban élni, készen kell állni egy esetleges fegyveres konfliktusra: a saját védelmünket meg kell szerveznünk.”

A parlamentek XXI. századi szerepéről szóló beszélgetésben részt vett Marek Kuchciński volt lengyel házelnök, akit a beszélgetés végén a Wacław Felczak Intézet nagykövetévé avattak, ahogyan arról a Magyar Nemzetben Keresztes Gáspár a varsói Felczak Intézet munkatársa is beszámolt.

„A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van kipróbált barátokra. Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot.” – ezt Andrzej Duda a Lengyel Köztársaság elnöke fogalmazta meg a nyári egyetem résztvevőinek címzett levelében. A rendezvény közönsége felerészben magyar, felerészben lengyel fiatal. A kétoldalú együttműködés elősegítésében a lengyel államfő levelében felhívta a figyelmet a két testvérintézmény, a lengyelországi Felczak Intézet és a magyarországi Felczak Alapítvány munkájára.

Az idei rendezvényre a járványhelyzet ellenére közel kétszázan látogattak el. Magyarországról Budapesten kívül még Debrecenből, Szentendréről, Szegedről is érkeztek résztvevők. Az öt napon át tartó programsorozat keretében történelmi, biztonságpolitikai, kulturális témájú panelbeszélgetések várták a résztvevőket, akik ellátogathattak a Kárpátaljai vajdaságan található Przemyśl városába, és megtekinthették az Európa három legnagyobb védelmi pontjainak egyikeként számontartott legendás Przemyśl-i Erődöt is. A találkozókon, előadásokon és turisztikai programokon túl koncertek, filmvetítések tették még színesebbé a nyári egyetem programját.

Az első napok programjai közül különös érdeklődés kísérte annak a 2020-as közvélemény-kutatásnak a bejelentését, amelynek eredményei szerint a lengyel válaszadók 43 százaléka megfelelőnek, több mint 30 százaléka viszont megerősítendőnek tartja az országaink közötti kapcsolatokat. Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára krasiczyni megszólalásában leszögezte: „Nem támaszkodhatunk kizárólag arra, hogy közös a múltunk, hanem a jelenben is minél aktívabban kell tenni azért, hogy közös jövőnk is legyen.” A helyettes államtitkár ebben a tekintetben kiemelte az ifjúsági csereprogramok szerepét egymás megismerésben.