A WFA Ifjú Nagykövete a budapesti Organ Jazz Review-n

Első alkalommal kerül megrendezésre az „Organ Jazz Review Budapest 2019”, amelyen lengyel, olasz és magyar művészek, így Vas Bence, a Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete közreműködésével egy estére minden a Hammond-orgona körül forog.

Nem túl gyakori, hogy festészeti kiállítást rendezzenek Budapest legjelentősebb jazz klubjában. Az Organ Jazz Review Budapest 2019 szervezőinek szándéka viszont ezúttal a különböző művészeti ágak összefogása volt. A szervezők seregszemléjüket a Hammond orgonának és azoknak a művészeknek ajánlják, akiknek munkássága elválaszthatatlanul egybeforrt a hangszerrel.

november 7-én este az olasz festő, Pietro Turco munkáit bemutató kiállítással nyílik a program – ám nem ő lesz a különleges rendezvény egyetlen kiállítója. Vas Bence, a Felczak Alapítvány SZÁRNYAS HUSZÁROK elnevezésű művészeti ösztöndíjának egyik nyertese, így az Alapítvány Fiatal Nagykövete ugyanis zenészként és kiállítóként egyaránt jelen lesz a Budapest Jazz Clubban.

Vas Bence elsősorban Hammond orgonistaként, zenekarvezetőként és zeneszerzőként ismert, ám művészi sokoldalúsága vizuális munkáiban is megfigyelhető: az időbeliségen, narráción vagy repetíción keresztül a zeneiség képeiről is visszatükröződik. A kiállítás mellet az est folyamán

Vas Bence természetesen saját zenekarával, az Organism trióval is fellép, méghozzá a lengyel Gary Hammond Quartettel.

Utóbbi formáció Kajetan Galas-szal, Lengyelország egyik legjelentősebb Hammond orgonistájával kiegészülve érkezik Budapestre. Az Organ Spot nevű formáció vezetője, a Yarosh Organ Trio és a Małgorzata Zuber Quartet tagja számos elismert művésszel játszott együtt pályája során, így Nigel Kennedy, Peter Bernstein, Mike Stern és Henryk Miśkiewicz produkcióit kísérte.

Az „Organ Jazz Review Budapest 2019” az InArt Alapítvány szervezésében, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg. Az esemény kiemelt támogatója továbbá a Wacław Felczak Alapítvány. Együttműködő partnereink a budapesti Lengyel Intézet, a Hammond Polska és a kielcei „Muzeum Laurensa Hammonda”.

__________________________________________

Vas Bence │ Organism

Vas Ádám Bence és a jazzorgona kapcsolata több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött. Organism nevű zenekarával elsősorban saját, különleges kompozícióikat adnak elő. A jazz, progresszív rock és a kortárs zene stíluselemein keresztül újabb kifejezésmódok után kutatnak. Európa számos jazz klubjában felléptek (Varsó, Krakkó, Stuttgart, Berlin, Prága, Brno). A Budapest Jazz Club színpadán legutóbb az amerikai Brian Charette orgonista volt a vendégük.