Hat új pályázati felhívás 2021 elején magyar-lengyel együttműködések támogatására

A Wacław Felczak Alapítvány által 2021. február 8-án közzétett felhívások között öt már ismert program mellett egy új pályázati felhívás is helyet kapott, melynek célja magyar–lengyel zenei együttműködések támogatása lesz. Az elhúzódó járványhelyzet és a továbbra is életben lévő korlátozások ellenére az Alapítvány változatlanul a lehető legszélesebb spektrumon támogatja a magyar–lengyel párbeszédet, a kétoldalú együttműködések új dimenzióit nyitva meg a tudományok, az oktatás, a könyvkiadás, vagy a művészetek területein. A pályázatok teljes keretösszege 62 600 000 forint.

Harmadik alkalommal kerül kiírásra az Alapítvány egyik legnépszerűbb pályázata, a TENGERSZEM, amely 2021-ben összesen 35 millió forint támogatást biztosít lengyel-magyar vagy lengyel tematikájú kötetek magyar nyelven történő kiadásához, ezáltal is elősegítve a lengyel kultúrát közvetítő tudományos, ismeretterjesztő és szépirodalmi művek magyarországi megjelenését és népszerűsítését. Minthogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének nyilatkozata szerint a járványhelyzet miatt idén ősszel megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Lengyelország lesz, a Wacław Felczak Alapítvány ezzel is erősíteni kívánja a lengyel könyv és irodalom minél markánsabb jelenlétét a legjelentősebb hazai irodalmi rendezvényen és a magyar könyvpiacon egyaránt.

A most második alkalommal meghirdetésre kerülő MAZURKA című pályázat új szakmai koncepcióval kerül kiírásra, ennek célja lengyel, illetve lengyel-magyar tematikus lapszámok megjelenésének támogatása magyarországi folyóiratokban, összesen 3 millió forint összeghatárig.

A JAGELLÓ című programra magyarországi felsőoktatási intézmények lengyel vonatkozású kutatásokat folytató doktorandusz hallgatói, a PIAST című felhívásra a lengyel mesterszakos hallgatók pályázhatnak tanulmányi ösztöndíjra. A korábbi 2020-as kiírást követően második alkalommal van erre lehetőségük az Alapítványnál. A két pályázat együttes keretösszege több mint 5,5 millió forint.

Az ÖRÖKÉLETŰ TÖLGY pályázati program keretében immár negyedszerre nyílik lehetőség támogatásért folyamodni a magyarországi székhelyű felsőoktatási és tudományos intézményeknek, illetve tanároknak, kutatóknak magyar–lengyel vagy lengyel témájú tudományos kutatási projektek finanszírozására. A jogi és természetes személyeknek szóló pályázat teljes keretösszege 5 millió forint.

Folytatódik a még 2018-ban a Fonó Records által elindított és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósult FELCZAK-LEMEZEK programsorozat, melynek nyomán eddig négy, kiemelkedő színvonalú, számos hazai és nemzetközi szakmai elismerést kiváltó magyar–lengyel vonatkozású lemez látott napvilágot. A mostani kiírás keretében a Wacław Felczak Alapítvány további négy szakmai múlttal rendelkező művész vagy zenekar, illetve három ígéretes fiatal művész vagy zenekar lengyel–magyar tematikájú albumának megjelenését kívánja támogatni Prémium, illetve Junior kategóriában együttesen közel 14 millió forint összeghatárig. A program megvalósulását olyan kiváló művészekből és szakemberekből álló zsűri segíti, mint Harcsa Veronika jazzénekes, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Tóth Tibor zenei menedzser és Rosonczy-Kovács Mihály a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, Junior Prima-díjas népzenész - politikai elemző.

A pályázatok benyújtására a TENGERSZEM, az ÖRÖKÉLETŰ TÖLGY, a MAZURKA, a JAGELLÓ illetve PIAST pályázatok esetében kizárólag online, az Alapítvány honlapjának erre szolgáló felületén keresztül van mód.

A FELCZAK-LEMEZEK kiírás esetében a pályázat benyújtása elektronikus úton történik a pályázati kiírásban megadott módon és feltételek szerint.

A teljes pályázati dokumentáció elérhető az Alapítvány honlapján: https://wfa.hu/palyazatok

További információkért iratkozzon fel hírlevelünkre, és kövesse hivatalos Facebook-oldalunkat:

https://wfa.hu/hirlevel-feliratkozas

https://www.facebook.com/felczakalapitvany/