A magyar-lengyel barátságot ünnepelték a két ország városaiban a hétvégén

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök is Lengyelországba utazott az ünnepnap alkalmából

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatását követő első hivatalos útján Lengyelországba utazott és találkozott Andrzej Duda lengyel államfővel a március 23-i magyar-lengyel barátság ünnepnapja alkalmából. A találkozón elhangzott többek között, hogy kiemelten fontos a párbeszéd fenntartása és elmélyítése a két ország között. Az MTI közleményéből az is kiderül, hogy Dr. Sulyok Tamás emlékeztetett arra, hogy a magyar-lengyel barátság több mint ezer évre tekint vissza, mélyen gyökerezik a magyar társadalomban. Nekünk kelet-közép-európaiaknak közös a sorsunk és közösek a feladataink, és ez köti össze a két országot Szent Kinga óta - mondta a köztársasági elnök Ószandecen (Stary Sącz). Ezer év után is fontos a magyar-lengyel barátság hangsúlyozta mind a lengyel, mind a magyar elnök a sajtótájékoztatón.

Fotó: Sándor Palota/Érdi Róbert. Kép forrása: MTI

A nepszava.hu beszámolóját a köztársasági elnök lengyelországi látogatásáról itt olvashatja el>>

Már életében hatalmas tisztelet övezte Hedvig királynőt, kanonizációja mégis évszázadokig elhúzódott. II. János Pál pápa avatta 1979-ben boldoggá, 1997-ben pedig szentté. Ma Lengyelország mellett ő a Dunakanyar védőszentje is.

Kép: magyarkurir.hu

A koszorúzásról bővebben a magyarnemzet.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Fotó: Polyák Attila. A háttérben Kovács Orsolya varsói nagykövet és Gerencsér Tibor krakkói főkonzul, az Alapítvány korábbi igazgatója látható.

Az infostart.hu oldal itt, a magyarnemzet.hu pedig itt ír az elnöki találkozóról.

“Tisztelet az ősöknek” írta a hétvégén a köztársasági elnök a Facebook oldalán.

Kép: Dr. Sulyok Tamás Facebook oldala

Ószandecen részt vett az ünnepségeken az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Biernacki Karol is. Lengyel útja mellett az MTV Ridikül című műsorának is a vendége volt a jeles nap alkalmából. Joanna Urbańska műfordítóval, a Lengyel Intézet volt igazgatójával, Maja Wanot lengyel nyelvtanárral és Szilasi Alex zongoraművésszel meséltek Dióssy Klára műsorvezetőnek március 22-én a két nép közötti különbségekről, hasonlóságokról és az évszázadokon átívelő, ma is élő barátságról. Dr. Biernacki Karol még szavalt is az adásban, Ady Endre Élni, míg élünk című versét mondta el lengyelül, érdemes megnézni. Az adás a Médiaklikk oldalán ide kattintva nézhető vissza.

Kép forrása: mediaklikk.hu

Emlékezés, ünneplés a magyar városokban, kerületekben is

Március 22-én Opoléban, a vajdaság elnöke nagyszabású ünnepség keretén belül átadta Bobory Zoltán költőnek a székesfehérvári Vörösmarty Társaság elnökének az Opolei Vajdaság Érdemrend kitüntetést. A laudációban elhangzott: Bobory Zoltán tizenöt éve szervezi a két közösség irodalmi és kulturális kapcsolatát. Ezalatt évente irodalmi találkozókat, könyvbemutatókat szerveztek, Székesfehérváron képzőművészeti kiállítás erősítette a barátságot. A Vár folyóiratban és a Vörösmarty Társaság kiadványaiban rendszeresen jelennek meg vajdasági szerzők. Bobory Zoltán és Janusz Wójcik példaértékű barátságának eredménye, hogy Fehérváron emlékkeresztet állítottak a Katyn-i áldozatoknak, Opoléban pedig emlékoszlop hirdeti az ‘56-os szabadságharc dicsőségét. Minden esztendőben színvonalas rendezvényekkel emlékeznek meg a magyar-lengyel barátság napjáról, nem volt ez másképp idén sem.

A díjazottnak ezúton is gratulálunk, tevékenységéhez további sok sikert kívánunk!

Bobory Zoltán a kitüntetésével. Kép forrása: Bobory Zoltán

A budapesti Lengyel Intézetben az ünnepnaphoz kapcsolódóan egy határokon átívelő, közös művészeti projekt keretében megvalósuló plakátkiállítás megnyitójára került sor, ahol a varsói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ munkatársai is bejelentkeztek online és mondtak pár szót a munkákról és a két nép közötti barátság jelentőségéről.

Emellett március 26-án az Alapítvánnyal közös rendezvényen vetítik le Grzegorz Kubaszko Wacław Felczakról szóló Futárösvényen - Útirány: Magyarország című filmjét, amely az Alapítvány támogatásával készült tavaly.

Újszászon is emlékeztek, ünnepeltek. Az ünnepnaphoz kapcsolódóan a Dwa Bratanki pályázatunk keretében koszorúztak és ünnepi műsort adtak elő a Városi Művelődési Házban.

Képek forrása: Városi Művelődési Ház Újszász Facebook oldala

Székesfehárváron a Katyń Emlékkeresztnél helyeztek el koszorút a város és a vármegye vezető tisztségviselői, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Székesfehérváron szolgálatot teljesítő NATO-erők lengyel katonái a magyar-lengyel barátság napja alkalmából.

Fotó: Simon Erika Kép forrása: szekesfehervar.hu

A részletes beszámolót a koszorúzásról a szekesfehervar.hu oldalon itt olvashatja el.

Győr városában is koszorúztak a Bem téren a jeles nap alkalmából. A városnak egyébként kiemelkedő szerepe van az ünnepnap kialakulásában, hiszen 2006-ban, a nádorvárosi Bem téren avatta fel közösen a lengyel és a magyar köztársasági elnök a két nemzet barátságát kifejező első köztéri emlékművet és ezt követően 2007-ben hoztak határozatot a március 23-i ünnepnap hivatalossá tételéről.

 

Kép forrása: Győri Média, gyorplusz.hu

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat koncerteket és állófogadást szervezett a Lengyel-Magyar Barátság napja alkalmából a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a díszvendég Marcin Dominik Gluch zongoraművész, karmester és zeneszerző volt.

 

Kép forrása: boon.hu, fotó: Bujdos Tibor

KAPCSOLÓDÓ

A Kossuth Rádió Nagyítás című hétvégi műsorában a magyar-lengyel barátság napja alkalmából Mitrovits Miklós történész, polonista, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa mesélt a két nép kapcsolatának eredetéről és az ünnepnap jelentőségéről.
A március 24-i beszélgetést itt hallgathatja vissza>> (Mitrovits Miklós 15.06.38-tól beszélget Deák Dóra műsorvezetővel.)

Kép: Bernáth Péter/WFA