“A lengyel nyelv egy biztos pont az életemben.”

Interjú a II. Felczak Diáktábor egyik résztvevőjével

A II. Felczak Diáktáborban Sátoraljaújhelyen július 01-06. között közel 80 magyar és lengyel diák ismerkedett egymással és a másik kultúrájával. Köztük volt Henez-Straub Huba is, aki az Egri Dobó István Gimnázium tanulója, és nem csak az Alapítvány nyelvi táborában, de az Alapítvány támogatásával megvalósuló lengyel szakkörön is több ízben részt vett. De honnan az érdeklődése a lengyel nyelv iránt és mit adott neki a tábor? A válaszok az alábbi interjúban.WFA: Kezdjük talán az elején. Honnan az érdeklődés a lengyel nyelv iránt?

Henez-Straub Huba: Egészen kiskorom óta ismerem a mondást, miszerint „Lengyel, magyar két jó barát…” és ezért régóta barátként tekintek a lengyelekre. Amikor 2021 novemberében találkoztam az iskolában a lengyel szakkörrel, úgy gondoltam kipróbálom, ami pár hét után belopta magát a szívembe.

WFA: Milyen tapasztalataid vannak a lengyel szakkörrel kapcsolatban?

Henez-Straub Huba: Eleinte nem ismertük túlságosan egymást a szakkör tagjaival, mindenki a barát/barátnőjével vagy éppen a testvérével járt, én pedig nem. Ez szerencsére később változott, először annak köszönhetően, hogy a Duna TV forgatott a szakkörünkön a „Rondó” c. műsorához 2022 februárjában. Ekkorra már annyira érdeklődtem a nyelv iránt, hogy rendszeresen utánaolvastam és mindig átnéztem az órán tanultakat. 2022 májusában pedig lehetőségünk nyílt Debrecenbe utazni - korábban a debreceni lengyel szakkör látogatott meg minket - , ahol a Debreceni Egyetemen Fórián Éva tartott nekünk lengyel órát. Ez a kirándulás segített a szakkörre járókat kicsit jobban összekovácsolni. Ezek a barátságok tovább mélyültek, amikor nem sokkal utána az Alapítvány támogatásával tanárnőnk osztálya egy lengyelországi osztálykiránduláson vett részt, amire a lengyel szakkörösöket is magával vitte. Ez a kirándulás volt a lengyel szakkör megkoronázása. Akkor még ugyan nem túl sokat tudtunk lengyelül, de azt a tudásunkat már tudtuk kamatoztatni. Még azon a nyáron júniusban részt vettünk az I. Felczak Diáktáborban, ahol sikerült lengyel fiatalokkal is összebarátkozni. Az ő segítségükkel sokat tanultam lengyelül és a nyár végén meg is látogattam őket Przemyślben. Szeptemberben aztán megváltozott a szakkörön résztvevők öszetétele, érkezett sok kezdő is, akiknek itt-ott segítettem a lengyel tanulásban. A 22/23-as tanévben töretlenül jártam tovább a szakkörre, emellett sokat tanultam önszorgalomból otthon is. Ennek eredményeképpen, amikor márciusban cserediákok érkeztek hozzánk, sokat tudtam velük lengyelül is beszélgetni.

WFA: Pár héttel vagyunk túl a II. Felczak Diáktáboron, talán mostanra leülepedett, hogy mi minden történt Veled és a többi diákkal a tábor helyszínén, Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban. Mesélj kérlek arról, miket emelnél ki a táborban töltött 5 nap élményei közül?

Henez-Straub Huba: Az idei tábor, a tavalyihoz hasonlóan rendkívül nagy élmény volt számomra és biztosan állíthatom, hogy a többi diák számára is. A legnagyobb élmény nekem az volt, hogy képes voltam majdnem kizárólag lengyelül beszélgetni a lengyelekkel. A programok közül elsőként a ‘Ki mit tud?’ vetélkedőt emelném ki, ami szerintem a tábor egyik fénypontja, melyhez először sokaknak nem volt kedve, de végül mindenki igazán jól szórakozott. A másik program, ami nekem érdekes volt, az a sárospataki vár látogatása, mivel nagyon érdekel a történelem és különösen a kuruc korszak. Végül pedig, jó érzéssel gondolok vissza a késő esti beszélgetésekre a „fürdőszoba társainkkal” (a mellettünk lévő szobával közös fürdőszobánk volt).

WFA: Miben volt más az első és az idei Felczak diáktábor?

Henez-Straub Huba: A tavalyi tábor nekem hatalmas élmény volt, talán eddigi életem legjobb tábori élménye.
Az idei tábort pedig tűkön ülve vártam régóta és innen is hasonlóan jó érzésekkel mentem haza. Az előzőhöz képest mindenképp jobb volt, hogy többen jöttek az iskolánkból, több volt az ismerős. Tetszett az is, hogy a nyelvórákra még több idő jutott. Idén több szabadidőnk volt, bár engem nem zavart a sűrű beosztás sem. Összességében hasonlóan magas színvonalú volt mindkét tábor, ahol remek embereket ismerhettem meg.

WFA: Tartod a kapcsolatot valakivel, akit a táborban ismertél meg? Ha igen, milyen módon és rendszerességgel?

Henez-Straub Huba: Én tavaly június óta tartottam a kapcsolatot lengyelekkel, akiket a táborban ismertem meg, ahogy már említettem is, tavaly nyáron meg is látogattam őket. Újra találkozhattam velük márciusban, a cserekapcsolat során, ahol szert tettem egy másik barátra, Olgierdra, akivel a mostani táborban, előzetes kérésünkre, egyetlen „nemzetközi szobaként” egy szobában voltunk. Ezenkívül a fent említett “fürdőszobatársakkal” is tartom a kapcsolatot, általában messengeren keressük egymást, Olgierddal szinte minden héten, másokkal pedig ritkábban, körülbelül havonta.

Huba a II. Felczak Diáktáborban a színpadon (balról a harmadik) Sebastian Kęciek nagykövet úr előadása közben 

WFA: Tervezel a közeljövőben Lengyelországba utazni és első kézből megtapasztalni az ott élők habitusát és gyakorolni a nyelvet?

Henez-Straub Huba: A tábor óta már jártam is Lengyelországban Olgierd barátomnál. Egy hetet töltöttem kint és rengeteg embert megismertem, sokat beszéltem lengyelül. Lublinban tett látogatásunk során találkoztunk a táborban a közös fürdőszoba miatt megismert lubartówi lányokkal is. Ezenkívül családi keretek között is tervezünk kirándulást Lengyelországba még ezen a nyáron. Továbbá terveink szerint a Szilvesztert is kint töltöm majd Olgierdnál.

WFA: Mit gondolsz, megjelenik majd a lengyel szál a közelgő pályaválasztásod során?

Henez-Straub Huba: Az az igazság, hogy még pontosan nem tudom, hogy mi szeretnék lenni. Azt viszont tudom, hogy a lengyel nyelv egy biztos pont az életemben és nagyon szeretek ezzel foglalkozni, a jövőmet akár Lengyelországban is el tudom képzelni. Nagyon vonzó számomra például a Debreceni Egyetem és, hogy ott is van lengyel minor képzés. Egy szó, mint száz, minden bizonnyal lesz szerepe a lengyel nyelvnek, kultúrának a továbbtanulásom során.

Szirén pályázatunkra 2023. szeptember 18. 16 óráig várjuk a jelentkezéseket, további részleteket, a pályázati felhívást, valamint a pályázati felületet itt találja>>