A Lengyel–Magyar Barátság Napján videókban tárul fel a közös múlt

2020. március 23-án, a Lengyel–Magyar Barátság Napján indult útjára a POLHUNATION oktatási projekt honlapja, amelynek célja a közös történelem megismertetése a fiatalokkal.

„Azt éreztük, hogy nem múlhat el ez a nap úgy, hogy ne emlékeznénk meg valahogyan a barátságról.” – nyilatkozta nemrég Mitrovits Miklós történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa a Polhunation projektről. Az Intézet és a Wacław Felczak Alapítvány együttműködésében megvalósult oktatási kezdeményezés célja, hogy a középiskolai történelemoktatásban segítséget nyújtson a magyar–lengyel történelmi kapcsolatok megismertetéséhez – a mai naptól mindenki számára elérhetően.

Az angol rövidítésből eredő POL(ish-)HUN(garian educ)ATION projekt keretében az alkotók 24 történelmi kisfilmben vázolják fel a lengyel–magyar történelem legfontosabbnak ítélt pillanatait, az első magyarországi Jagelló uralkodótól egészen az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszakban. A kisfilmek nemcsak könnyen befogadható tartalmat kínálnak a fiataloknak, de a történelem tankönyvek tananyagába ágyazódva a tanároknak is segítséget nyújtanak. A szerzők nem új történelemleckék megalkotására törekedtek, hanem a tankönyvek kiegészítésére, érdekes térképek és fényképek bemutatására.

Az érdeklődő diákok számára minden egyes témakör mellé további olvasnivalót is ajánlanak a honlapon, amely így igazi iránytűt jelenthet az közoktatásban. A szerzők összeállították azt a lengyel–magyar történelmi kronológiát is, amelybe a projekt gerincét képező kisvideók beágyazódnak. A diákok az ismeretanyag elsajátítása után kvízkérdések segítségével ellenőrizhetik tudásukat, kikapcsolódásként pedig jó néhány izgalmas lengyel történelmi filmet is megtalálhatnak a honlapon.

A kezdeményezés tartalma és formája a digitális oktatás elvárásaihoz igazodik, és hasznos segédanyagot jelent majd tanárok és diákok számára egyaránt. Ahogyan az egy digitális oktatási projekttől ma már joggal várható, a Polhunation szabadon felhasználható tartalmai a hivatalos honlap mellett elérhetőek a Facebookon, sőt a fiatalok igényeihez igazodva már az Instagramon és a Youtube-on is.


A készítők

A projekt Mitrovits Miklós történész és Nagy Ernő filmrendező ötlete alapján valósult meg a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával.

Mitrovits Miklós (1978) történész, polonista. Jelenleg a Bölcsészettudományi Kutatóintézet Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. Fő kutatási területe Kelet-Közép-Európa 20. századi történelme és a magyar-lengyel kapcsolatok.

Nagy Ernő (1970) operatőr, filmrendező, dramaturg, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Filmakadémia tagja. Több száz televíziós adásban és filmes produkcióban vett részt. Számos történelmi dokumentumfilm rendezője.