A Felczak Alapítvány 2019. évi hetedik kuratóriumi ülése

A Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriuma december 19-én tartotta a 2019-es év utolsó, hetedik ülését, amelyen több egyedi támogatási kérelem ügyében is döntést hozott.

Az ülésen 21 napirendi pont került megvitatásra Dr. Biernacki Karol kuratóriumi elnök, illetve Paweł Cebula, Illés Pál Attila, Mohay Gergely és Rosonczy-Kovács Mihály kuratóriumi tagok részvételével. A Felügyelőbizottságot Szesztay Ádám elnök, valamint Gedeon Márta és Deák Gábor bizottsági tagok képviselték. Az ülésen részt vett továbbá az alapítványi iroda vezetősége, valamint a napi működést segítő külső szakértők is.

A karácsonyi ünnepeket megelőző ülésen az éves összegzésen, számvetésen volt a hangsúly. Ennek keretében a Kuratórium megemlékezett az Alapítvány lengyelországi testvérszervezetének, a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködés Intézetének júniusi, budapesti találkozójáról és egyeztettek a közösen megvalósítandó célokról. Az Alapítvány 2020. évi Stratégiának elfogadását követően a Kuratórium egyedi támogatási kérelmekről döntött.

A Felczak Alapítvány Kuratóriuma támogatásáról biztosította az Országos Lengyel Önkormányzat pályázatát. Ennek köszönhetően a II. világháború kitörésére, és a lengyel menekültek Magyarországra érkezésére emlékező, az események 80. évfordulójára emelt kőbányai emlékfal megfelelő kivilágítást kap.

A Rézbong Kiadó támogatási kérelme szintén támogatást nyert, ennek köszönhetően Lagzi István Magyarok a lengyelekért 1939–1945 című műve az immár több mint 10 kötetet számláló Felczak-könyvek sorozat keretében jelenhet meg.

A Kuratórium befogadta és támogatást szavazott meg a Napkút Kiadó Kft. kérelme esetében is: a Witold Gombrowicz lengyel írót középpontba állító antológia előreláthatólag a 2020. második felében láthat napvilágot a Napkút Kiadó gondozásában.

Végezetül a Magyar Napló Kiadó Kft. nyert támogatást a Lengyel– magyar kapcsolatok 1848–1849, 1989–1990 munkacímű kiadvány megjelentetésére.

Az ülés keretében támogatott egyéni kérelmek listája megtalálható az alábbi linken.

 

 

Letölthető dokumentumok