1600 pici híd erősíti tovább a lengyel-magyar barátságot

A lengyel-magyar barátság – avagy a lengyel-magyar testvériség – volt a HírTV Terc című szerdai műsorának egyik témája. Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja és Deák Gábor felügyelőbizottsági tag beszélgetett közös örökségünkről, identitástudatról és természetesen a Lengyelország felfedezését támogató alapítványi pályázatokról.

„Ahhoz, hogy a két nép barátságát a fiatalok is átérezzék, tavaly megalakult a Wacław Felczak Alapítvány, melynek feladata a két ország hagyományainak, kulturális örökségének átörökítése, a két nép jobb megismerése” – kezdte a beszélgetést Földi-Kovács Andrea, a HírTV műsorvezetője. „Az alapítvány számos programmal, pályázattal, ösztöndíjjal segíti a fiatalokat. Eddig több mint 1600 magyar diáknak volt lehetősége ellátogatni Lengyelországba.”

„A Hídépítők című kötetünk mellett hadd hívjam fel a figyelmet erre az 1600 pici hídra” – emelte ki mindezt Deák Gábor, a Felczak Alapítvány felügyelőbizottságának tagja. „Az Alapítvány tevékenységének a legfőbb iránya az ifjúság támogatása, de rajtuk kívül az egyetemeket, vagy éppen a testvériskolák és testvérvárosok létesülését is segítjük.” – mondta.

„Nem érdekek, hanem élmények és közös értékek mentén igyekszünk minél többeket elérni a lengyel-magyar barátsággal” – tette hozzá a beszélgetés során Rosonczy-Kovács Mihály, az Alapítvány kuratóriumának tagja. „Ezért nagyon fontos, hogy a legalsóbb [oktatási] szintektől egészen a felsőoktatásig elérjünk. Ha a célokra gondolunk, nagyon fontos az is, hogy a növeljük a magyarországi polonisták számát – később akár a doktorandusz képzésben is.”

A beszélgetés – amelyben szó esett továbbá a két népet összekötő történelmi kapcsolatokról és az Alapítvány névadójáról is – teljes terjedelmében megtekinthető a HírTV YouTube-csatornáján (az alábbi videón 21:10-től).