Krzysztof Szczerski

Az európai utópia

Kiadó: RÉZBONG KIADÓ
Oldalak száma: 274
ISBN: 9786155475290
Kiadás éve: 2018
Sorozat: FELCZAK-KÖNYVEK SOROZAT
Fordító: Pálfalvi Lajos

Az integráció válsága és a lengyel reformkezdeményezés - A szerző félrebeszélés nélkül tárgyalja Európa aktuális problémáit, közép-európaiként pedig reális alternatívákat mutat a válság kezelésére és az európai integráció igazságos, feszültségmentes és békés fenntartására a jövőben.

„Európa természetesen megteheti, hogy nem hallgat Lengyelországra, természetesen figyelmen kívül hagyhatja a közép-európai térségből kapott recepteket, maradhat a téves politika régi kerékvágásában, amelyet a valóságtól elszakadt, a pozíciójukban önmagukat megerősítő brüsszeli eurokraták utópista elitje ural. Megteheti, csak nem éli túl.”

A szerzőről

Krzysztof Szczerski 1973-ban született Krakkóban. 1997-ben a Jagelló Egyetemen szerzett politikatudományi diplomát, majd 2001-ben doktori fokozatot. 2013-tól a Jagelló Egyetem docense. 1998-tól 2001-ig a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, 2007-08-ban külügyi államtitkár, 2009-10-ben miniszterelnöki tanácsadó, majd a szejm alelnöke 2011-től 2015-ig. 2015 januárjában a lengyel parlament képviselője az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. 2015 augusztusától Andrzej Duda lengyel elnök kabinetvezetője.

Recenzió

Zdzisław Krasnodębski

„Az a kulcskérdés, hogy megint egyenrangú státuszú tagállamokra épül-e az Unió, a közösségi lét mellett megőrzik-e az egyes államok szuverenitását. Ez nem lesz könnyű, mert sok európai nemzet hozzászokott ahhoz, hogy a függőség állapotában éljen. E könyv hihetetlenül fontos hozzászólás ehhez a most kezdődő vitához. Nemcsak azt írja le a szerző, hogy milyen betegségben szenved az Unió, hanem azt is meg­mutatja, milyen irányt kell vennie a javító munkának. A lengyel történelmi tapasztalat, akárcsak a lengyel vallásosság, kivételes. Ezért pedig még fontosabb ez a tapasztalat Európa számára."

 

Czopf Áron: Így újítaná meg Európát a lengyel elnök kabinetvezetője, Mandiner

"Intő jel a migrációs válság és a Brexit arra, hogy az európai integráció rossz irányba tart és reformokra szorul – állítja a magyarul frissen megjelent könyvében  Krzysztof Szczerski, Andrzej Duda lengyel elnök kabinetfőnöke. A társadalomtudós-politikus nem rejti véka alá, hogy az EU jövőjéről írva a lengyel kormány stratégiai vízióját tolmácsolja, és érintettsége okán nem jellemzi sem a politikai korrektség megfeleléskényszere, sem a tárgyától való rideg távolságtartás." 

A teljes recenzió itt olvasható.

Csiszár Antal könyvismertetője, Győri Szalon

"A szerző az integráció működési zavaraira hívja fel a figyelmet. Úgy látja, az Unió eltávolodott eredeti céljaitól. Fontosnak tartja, hogy a keresztény gyökerekhez visszatérjünk. Erre jó példa a lengyel társadalomban a katolikus egyház jelentős hatása, tekintettel arra, hogy lengyelek sokasága vállal munkát a nyugati országokban, így lehetőség nyílik egyfajta keresztény reevangelizációra."

A teljes recenzió itt olvasható.