Bazsinka Ágnes és lengyel zenésztársainak lemezbemutató koncertje Budapesten

A WFA 2019-es nagykövete Bazsinka Ágnes augusztus 1-jén debütál az Opus Jazz Club színpadán "Things look different from here" című lemezével.

A tavalyi évben egy különleges zenei vállalkozást támogatott a Wacław Felczak Alapítvány, amelyet most hosszú várakozás után a magyar közönség is megismerhet. Bazsinka Ágnes énekes-zeneszerző, az Európa-szerte egyedülálló lengyel jazz-, improvizatív-, kortárs zenei színtér projektjeinek állandó résztvevője 2019-ben elnyerte a Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete címet. A SZÁRNYAS HUSZÁROK pályázat keretében zajlottak a zeneszerző új albumának előkészületei, amely idei megjelenését követően (a koronavírus okozta hiátus lezárultával) koncerten is bemutatásra kerül augusztus elsején a Budapesti Opus Jazz Clubban.

Bazsinka Ágnes a Zeneakadémia jazzének szakán végzett és már egyetemi évei alatt is előszeretettel kísérletezett olyan formákkal, amiben megfér egymás mellett a spoken word stílus, a zajzene, a hangszer- és effektszerű éneklés, valamint a jazz. Ez irányú érdeklődése találkozott a kortárs lengyel jazz-színtéren tapasztalt experimentális attitűddel, amit először 2016-ban, a lengyelországi Żory-ban megrendezett, Voicingers Jazzének Verseny és Fesztivál döntőseként ismert meg. Az élmény hatására a mesterképzést már a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémián végezte. A diploma évében elnyerte a lengyel-magyar kulturális kapcsolatépítést szolgáló Wacław Felczak Alapítvány ösztöndíját, amiből Things Look Different from Here című, crossover albumát rögzítette.

„Mesebeli tájakra repít bennünket a „Things Look Different from Here” (...) Ahogy mondani szokás, „nem könnyű zene ez”; bizony odafigyelést, és jó nagy adag nyitottságot igényel, viszont ha szélesre tudjuk tárni lelkünk kapuját, hatalmas ajándékot kapunk Ágitól és remek társaitól. (Gáspár Károly/ JazzMa.hu)

Bazsinka Ágnes kvartettjének zenéjében a poliritmikus formák, az éteri hangok, a stíluseklektika, a mesemondás és az improvizáció, a világzenei elemek összefonódásából jön létre áttetsző, feltűnő mintákkal telehímzett zeneszövet. A hangfelvételt az iskolai program keretén belül a Radio Katowice stúdiójában rögzítették, a közreműködő művészek pedig valamennyien a katowicei Karol Szymanowski Akadémia volt és jelenlegi diákjai.

OPUS JAZZ CLUB | 2020. augusztus 1. 20:00
A 'Things Look Different from Here' lemezbemutató koncerten közreműködik:
Bazsinka Ágnes - ének
Szymon Bora - vibrafon
Jan Jerzy Kołacki - nagybőgő
Bartłomiej Dybel – dob

További részletek