Kiemelkedő lengyel–magyar kérdések a Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumon

2019. szeptember 3–5. között 29. alkalommal szervezték meg a "közép-európai Davosnak" nevezett Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumot, amelyen részt vett Dr. Biernacki Karol, a Felczak Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A mai napon záruló Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum idén sem maradt jubileum nélkül. A nagy érdeklődésre számot tartató nemzetközi esemény, amelyre több mint négyezer politikust, közgazdászt és szakértőt vártak, immár 25. alkalommal adott keretet a Kárpátok Európája elnevezésű konferenciának. Az esemény csütörtöki napján került sor a közép-európai elemzőintézetek tevékenységét górcső alá vevő Central Europe: In the World of New Analytical Institutions 2018/2019 című panelbeszélgetésre a Felczak Alapítvány Kuratóriumi Elnöke, Dr. Biernacki Karol részvételével.

A panelbeszélgetésen részt vett Krzysztof Szczerski, a Lengyel Köztársaság Elnöki Hivatalának Kabinetfőnöke; Maciej Szymanowski, a varsói Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének igazgatója; Baliga Attila, a Trimarium Geostratégiai Intézet vezető elemzője; Jan Hudacky, az Institute of Christian Social Policy elnöke; Beata Surmacz, a Lublini Maria Curie Sklodowska Egyetem Közép-Európai Intézetének igazgatója; valamint moderátorként Waldemar Paruch, a Lengyel Miniszterelnöki Kancellária Stratégiai Elemző Központjának vezetője.

A Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum négy napja alatt számos, a lengyel–magyar gazdasági és kulturális együttműködés szempontjából fontos eseményt jegyezhettünk. Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere a Három Tenger Kezdeményezés országainak területén létesülő közlekedési folyosókról szóló szerdai pódiumbeszélgetésen megjegyezte: az új stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a LOT lengyel légitársaság budapesti bázisáról jövő nyártól naponta indulnak repülőgépek New Yorkba.

Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik, ami hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez - mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett arra is, hogy a lengyel nemzeti légitársaság szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát, és hamarosan új járatokat indít a magyar fővárosból Prágába, Stuttgartba, Belgrádba és Szófiába is.

A Varsót Csehországon és Szlovákián át Budapesttel összekötő gyorsvasútról a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Magyarország 5 millió eurót szán a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A visegrádi csoporton (V4) belül az idei év végéig kellene befejezni a beruházásra vonatkozó koncepciós munkát úgy, hogy ezt figyelembe vegyék a 2022 utáni uniós költségvetési keretben, és a gyorsvasút az uniós TEN-T hálózat részévé váljon.

A Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórum szerdai gálaestjén kiosztásra került a Stanisław Vincenz lengyel íróról elnevezett Új Európa új kultúrája díj is, amelyet ezúttal Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vehetett át. A Krakkó városa által alapított díjat minden évben azoknak a személyeknek adományozzák, akik sokat tesznek Kelet-Közép-Európa kultúrájának kutatásáért és népszerűsítéséért. 

WFA / MTI

Fotók: Kancelaria Sejmu/Rafał Zambrzycki