Készülnek a Szárnyas Huszárok pályázat nyerteseinek munkái

Császárné Borzavári Róza nemrég Varsóban járt, Ádámffy Zsigmond pedig a Hadtörténeti Múzeumban. Hogy hogy haladnak munkájukkal, melyet a Szárnyas Huszárok pályázat nyerteseiként, ezáltal az Alapítvány ifjú nagyköveteként végeznek, cikkünkből kiderül.

A Szárnyas Huszárok egyik ösztöndíjasa, Császárné Borzavári Róza Varsóban járt

Róza a pályázat keretén belül egy gurál-magyar népzenei kapcsolatokra épülő koncertanyag összeállítását tervezi művésztársaival, emellett részt vesznek majd egy olyan lengyelországi népzenei kurzuson is, mely során szélesíthetik szakmai kapcsolataik körét, és egyben tanulhatnak kiváló helyi zenészektől is. A pályázat része egy Podhale vidéki duda beszerzése, hogy a dallamok még autentikusabban csendüljenek fel.

Férjével, Császár Dominikkal járt a lengyel fővárosban a minap. A Wszystkie Mazurki Świata fesztiválon és népi hangszer vásáron jártak, ahonnan az élmények mellett egy Piotr Majerczyk által készített Podhale vidéki dudával gazdagodva tértek haza.

"A fesztiválon amellett, hogy betekintést nyerhettünk Lengyelország régióinak sokszínű népzenéjébe és táncaiba, sok embert megismertünk, sokakkal beszélgettünk - azt hiszem, ezek a beszélgetések jelentették az utazásunk legnagyobb értékét.” - mondta a WFA egyik ifjú nagykövete.

Információszerzés a hiteles kellékek elkészítéséért 

Ádámffy Zsigmond a Szárnyas Huszárok pályázat nyerteseként nem kevesebbre vállalkozott, minthogy kutatómunkát végez a szárnyas huszárokra jellemző tárgyak tekintetében, majd a páncél, a sisak, a szárny, a fegyverek formai sajátosságainak értelmezése, szabásminta elkészítése után hiteles anyagok felhasználásával el is készíti azokat. Ifjú nagykövetünk így mesélt a munkafolyamat aktuális állásáról:

“A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségének köszönhetően nem csak a HM HIM Hadtörténeti Könyvtár egyedülálló szakmai részlegében kutathattam, hanem a párhuzamba állítható korabeli műtárgyak alapos megvizsgálásra is lehetőséget biztosítottak számomra. Kirendelt konzultánsom, Jamrich Viktor muzeológus a rá jellemző alapossággal válogatta össze a forrásokat, amelyek nagymértékben segítik majd a munkámat. Jó érzés látni, hogy más is magáénak érzi a projektet. Megfelelő mennyiségű információt gyűjtöttem be korabeli technológiai megoldásokról, anyagokról, szabásról, nem utolsó sorban a történeti háttérről. A következő lépésben már a kiválasztott darab kerül közlésre, valamint ezzel párhuzamosan készül majd a szabásminta.”Idézet és fotó forrása: https://www.facebook.com/pancelkovacs.hu

Hamarosan a harmadik ifjú nagykövetünk, Székhelyi Dániel munkafolyamatairól is beszámolunk.