Karácsonyi dalok Európáért 

Az M5 televíziós csatorna műsorán és a Képmás Magazin felületein december 27-én mutatták be az Angelika Korszyńska-Górny kárpátaljai magyar-ukrán származású, lengyel zeneszerző év végén megjelent Három nemzet karácsonya című lemezéből készült ünnepi koncertfilmet.

A filmben három nép – a magyar, a lengyel és a ruszin – vallásos karácsonyi népi énekei hangzanak el kortárs feldolgozásban, Szent II. János Pál pápa és Esterházy János gondolatainak kíséretében. A 11 népi éneket bemutató zenei produkció kulisszáját egy lenyűgöző szakrális tér adja, a festői egri Páduai Szent Antal-templom.

A dalokat Angelika Korszyńska-Górny tizenkét fős lengyel zenekara kíséri. A magyarországi koncertfelvételen vendégként Petrás Mária erdélyi-csángó népdalénekes, valamint Varga Gabriella színművész is énekel. A dalok között Szent II. János Pál pápa, valamint Esterházy János gondolatait hallgathatjuk meg Európáért és Közép-Európáért, Varga Gabriella és Trill Zsolt tolmácsolásában. A koncertfilm rendezője a Jászai Mari-díjas rendező, producer Csányi János.

A filmben elhangzó idézetek ma is legalább annyira aktuálisak, mint megszületésük pillanatában. Esterházy János gondolatai, amelyek a közép-európai népek együttéléséről, egymásra utaltságáról, a béke, az egymás felé fordulás szükségességéről szólnak most is mély és tartalmas gondolatok, melyek ma is képesek megszólítani mindazokat, akik megnézik ezt a koncertfilmet. - nyilatkozott Csányi János producer, a koncertfilm rendezője az MTVA Ma Reggel című műsorában.

A film a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával, az egri Páduai Szent Antal-templom, a Képmás Magazin és az Age Film Productions Kft. együttműködésében, az MTVA M5 csatornájának közreműködésével valósult meg.

A nemzeti, kulturális sokszínűségben nevelkedett kárpátaljai magyar-ukrán származású, lengyel zeneszerző, Angelika Korszyńska-Górny ünnepi zenei albuma tavaly év végén jelent meg Három nemzet karácsonya címmel. Az énekesnő-komponista lengyel, ukrán és magyar énekek modern átdolgozásán keresztül hozza közel a különböző nemzeti és vallási hagyományokat.

Családunk vallási sokszínűségét Isten csodálatos ajándékának tartom, hisz édesapám révén megismerhettem a pravoszláv hagyományt, amely az imát összeköti a böjttel és az alamizsnával, mamámtól pedig elsajátíthattam a Szentírás iránti református érzékenységet és a személyes ima jelentőségét. Mivel azonban az első imát az édesapám tanította nekem, ma is ószláv nyelven imádkozom, de amikor személyes imában szólítom meg Istent, azt mindig magyarul teszem. Férjemmel együtt pedig mindig lengyelül imádkozunk.

Forrás: Képmás Magazin (Tovább a cikkre)

Az ünnepi zenei album megjelenését és az abból készült koncertfilm létrehozását a Wacław Felczak Alapítvány támogatta.