Budapesten folytatódott a lengyel-magyar együttműködés

A magyarországi Wacław Felczak Alapítvány 2019. június 17-18-án Budapesten fogadta lengyelországi partnerintézményének, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének delegációját. A parlamenti látogatással és közös sajtótájékoztatóval színesített kétnapos tárgyalássorozat a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén tartott plenáris üléssel zárult, ahol a felek együttműködési tervezetről állapodtak meg.

Budapesten első alkalommal került sor a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok legendás alakjáról Wacław Felczakról elnevezett intézmények hivatalos találkozójára. Már a kétnapos tárgyalássorozat első napján közel 20 olyan projektről esett szó, amelyen a magyarországi Wacław Felczak Alapítvány és a lengyelországi Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete közösen dolgozhat a jövőben, hiszen a két intézmény célja megegyezik: tovább mélyíteni az évezredes lengyel-magyar barátságot.

„Vigyáznunk és ápolnunk kell ezt az unikális örökséget.” – hangzott el Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárától a keddi sajtótájékoztatón.
A budapesti Alapítvány székhelyén tartott sajtóesemény a lengyel delegáció látogatásának egyik kiemelt programpontja volt, amelynek nyitóbeszédét az alapítói jogokat gyakorló minisztérium képviselője tartotta.

Ezt követően Dr. Biernacki Karol, a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriumának Elnöke mutatta be az Alapítványt a sajtó képviselőinek, valamint beszámolt az elmúlt egy év munkájáról és eredményeiről. Kiemelte, hogy az Alapítvány elsősorban a fiatalok megszólítására törekszik, így átörökítve a lengyel-magyar barátság hagyományát és élményét. Hozzátette, az Alapítvány mintegy 1600 magyar diák lengyelországi utazását tette lehetővé az elmúlt hónapokban tanulmányi kirándulások támogatásával.

Piotr Babinetz, a lengyelországi Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézet Országos Tanácsának Elnöke beszédében kiemelte, a lengyel fél közel 1 millió złoty értékben támogatott lengyel-magyar kulturális kezdeményezéseket és tanulmányi ösztöndíjakat az elmúlt időszakban. Dr. Maciej Szymanowski, az Intézet Igazgatója hozzátette, egyaránt fontosnak tartják a lengyel nyelv hazai, és a magyar nyelv lengyelországi tanításának fellendítését, amelyre nagy figyelmet fordítanak a következő években.

A kétnapos látogatás a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén rendezett plenáris üléssel zárult, amelyen a felek Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet jelenlétében együttműködési tervezetet fogadtak el, amelynek részeként megállapodtak a rövid- és középtávú együttműködés főbb pontjairól.