A Könyvfesztiválon debütált a Felczak-könyvek sorozat legújabb darabja

XVI. alkalommal rendezték meg Budapesten a Nemzetközi Könyvfesztivált, amely idén több lengyel irodalmi csemegével is megörvendeztette a látogatókat. Köztük volt a Felczak-könyvek sorozat legújabb darabjának, Sergiusz Piasecki „A Nagy Medve szerelmese” című regényének bemutatója, amelyre szombaton megtelt a Szabó Magda terem.

Az idei, immár 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 24 ország közel 850 vendége képviseltette magát a budapesti Millenárison. A színes könyvkínálattal, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal tarkított esemény a lengyel irodalom iránt érdeklődőknek is számos érdekességgel szolgált, melyek közül kiemelkedett a Felczak Alapítvány támogatásával megjelent Sergiusz Piasecki „A Nagy Medve szerelmese” című regényének bemutatója.

„A lengyel irodalom kultikus szerzőjének kultikus műve jut el a magyar olvasóhoz sok évtizedes késéssel. De nem a dohszag árad belőle, hanem az éjszaka, a vodka, a kockázat és az életvágy szaga.” – olvasható a magyar kiadás ajánlásában. A bemutató pedig éppen ilyen színes ábrázolást nyújtott a Felczak-könyvek sorozat új darabjához, miután Pálfalvi Lajos és Száraz Miklós György beszélgetését Csizmadia Gergely felolvasásai és Darvas Kristóf tangóharmonika játéka tette még változatosabbá.

A fesztivál keretein belül XIX. alkalommal kaptak lehetőséget Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói is a nemzetközi bemutatkozásra. Így Martyna Bunda lengyel szerző, aki az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján „Ridegség” című művét mutatta be a budapesti közönségnek. A hétvége során a budapesti Lengyel Intézet standján azonban nemcsak Piasecki és Bunda művei, hanem a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent Felczak-könyvek sorozat korábbi darabjai is nagy sikernek örvendtek.

Lengyel irodalom szerepe pedig várhatóan a következő években sem csökken a Könyvfesztiválon, miután az idei év szakmai programjai között a Lengyel Könyvintézet bemutatta 2021-es terveit: a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége két év múlva Lengyelország lesz.

Fotók: Lengyel Intézet / Hegyháti Réka