Bemutatkoznak a Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövetei

Sikeres diplomakoncerteken, nemzetközi fellépéseken és könyvfesztiválon vannak túl a Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövetei. Bazsinka Ágnes, Nizalowski Fanni, Szabó Imola Julianna és Vas Ádám Bence a tavaszi Szárnyas Huszárok pályázat keretében nyertek ösztöndíjat a 2019-es évre, lengyel vonatkozású művészeti tevékenységüket a következő hónapokban mutatjuk be.

A Szárnyas Huszárok pályázat kiírásakor a Wacław Felczak Alapítvány olyan művészek támogatását tűzte ki célul, akik fiatal koruk ellenére kiemelkedő lengyel vonatkozású művészeti tevékenységet folytatnak. A 10 hónapra szóló ösztöndíj folyósításával az Alapítvány nemcsak az ifjú művészek mindennapjaiban kíván biztos hátteret nyújtani, hanem szoros együttműködést is kínál művészetük kibontakoztatására. A sikeres pályázók vállalták, hogy lengyel vonatkozású tevékenységük keretében erősítik a Felczak Alapítvány jó hírnevét és közös projektekben is közreműködnek.

Sikerre ítélt pályázóból pedig nem volt hiány. Jól mutatja mindezt, hogy az Alapítvány végül megemelt keretösszeg mellet négy pályázó ösztöndíjtámogatásáról döntött 2019-es első ülésén. A Szárnyas Huszárok különböző művészeti ágak rendkívül sokoldalú képviselői közül kerültek kiválasztásra, így énekes-zeneszerző, hárfaművész, grafikusművész-író és jazzorgonista egyaránt ifjú nagyköveti státuszt nyert. Ami közös bennük, a lengyel kultúra és a lengyel-magyar barátság iránti elkötelezettségük.

Bazsinka Ágnes az Európa-szerte egyedülálló lengyel jazz-, kísérleti-, improvizatív-, kortárs zenei színtér projektjeinek állandó résztvevője. A katowicei Karol Szymanowski Zeneművészeti Akadémia mesterképzéses hallgatója itthon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakirányán végzett, hamarosan megjelenik legújabb konceptalbuma „Things Look Different from Here" címmel.

Nizalowski Fanni hárfaművész (borítóképünkön) neve nemcsak a komolyzene iránt érdeklődők számára csenghet ismerősen, miután zenekarával a 2015-ös A Dal Euróvíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb felfedezettjének számított. Nemrég sikeres diplomakoncertet adott a Krakkói Zeneakadémián, ahol Florence Sitruk és Irena Czubek-Davidson tanítványa. Fiatal kora ellenére rendszeresen ad komolyzenei koncerteket Magyarországon és Lengyelországban is.

Szabó Imola Julianna sokoldalúságát jól jellemzi, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, és folyamatosan publikál a legnagyobb hazai művészeti folyóiratokban. A 2019-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már harmadik önálló kötete jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában – ahol grafikus-tervezőként dolgozik. „Alvó szemek” című pályázati projektje rendhagyó módon kapcsolja össze a lengyel mese és mondavilágot a képzőművészettel.

Vas Ádám Bence és a jazzorgona kapcsolata több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött. Organism nevű zenekarával rendszeresen turnézik nemcsak hazai, hanem közép-európai színpadokon is Erdélytől Lengyelországig. A Felczak Alapítvány más Ifjú Nagyköveteihez hasonlóan sokoldalú művészeti tevékenységét mutatja, hogy jelenleg is a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, miközben tavaszi kielcei és varsói koncertjei után ősszel új albuma jelenik meg „Looked at All Aspects” címmel.

A Felczak Alapítvány Ifjú Nagyköveteinek megismeréséhez kövesse honlapunkat és Facebook-oldalunkat.