Augusztusban is ülésezett a Felczak Alapítvány kuratóriuma

A Wacław Felczak Alapítvány 2019. augusztus 13-án megtartotta idei ötödik kuratóriumi ülését, amelyen változatos témák kerültek megtárgyalásra.

A Wacław Felczak Alapítvány augusztusi ülésén a Kuratórium részéről Dr. Biernacki Karol elnök, illetve Mohay Gergely és Rosonczy-Kovács Mihály kuratóriumi tagok vettek részt, míg a Felügyelőbizottságot Gedeon Márta és Deák Gábor bizottsági tagok képviselték. A gazdasági és pénzügyi kérdések megvitatását követően a magyarországi polonisztikák helyzete, valamint egyéni támogatási kérelmek kerültek napirendre.

Az 1939-ben Magyarországra érkező egykori lengyel menekültek több szemszögből, több támogatási kérelem kapcsán is szóba kerültek. A kuratórium tárgyalta Tompa és Baja városok emléktábla-állítási kezdeményezéseit, amelyek aktualitását a menekültek befogadásának 80. évforduló adja. A kuratórium emellett elhatározta, hogy támogatni fogja Lagzi István: Lengyelek a magyarokért című, az 1939-es lengyel menekültek befogadásáról szóló monográfiájának megjelentetését.

Az ülés ünnepi pillanatokkal zárult, miután Miklósi Ferdinánd Leó posztumusz díszpolgári címe méltó módon került elhelyezésre a Felczak Alapítvány székhelyén. Mint emlékezetes, a Józsefvárosi Önkormányzat 2019. március 24-én ünnepélyes keretek között posztumusz díszpolgári címben részesítette Miklósi Ferdinánd Leót, aki 1905-től aktívan részt vett a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben.

A posztumusz elismerést a Wacław Felczak Alapítvány képviseletében Mohay Gergely kuratóriumi tag vette át a hagyományoknak megfelelő József napi díszceremónián.

Letölthető dokumentumok