A Wacław Felczak Alapítvány a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen

A Wacław Felczak Alapítvány nagy sikerrel vett részt a 2018-as Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, amelyet 29. alkalommal rendeztek meg az erdélyi Tusnádfürdőn.

A Wacław Felczak Alapítvány négy önálló panelbeszélgetéssel, valamint egy koncerttel egybekötött lengyel-magyar táncházzal képviseltette magát a 2018. július 24-29. között zajló XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. Az előkészületek során fontos szempont volt, hogy a WFA hasznos és érdekes tájékoztató anyagokat tudjon bemutatni Tusványoson, amelyek a nagyközönségnek, és elsősorban a fiataloknak is bemutassák az Alapítvány tevékenységét és névadójának örökségét.

Az Alapítvány által szervezett beszélgetések a Bánffy Miklós-, valamint a Lőrincz Csaba sátorban kerültek megrendezésre, mások mellett a vendégek között kapott meghívást Marek Jan Chodakiewicz washingtoni történelem professzor, Donald Trump varsói beszédének írója is. A beszélgetések mellett a Kriza János sátorban az Alapítvány felkérésére fellépett Janusz Prusinowski népzenei együttese, melynek koncertjét nagysikerű táncház kísérte. A programokon összességében mintegy 350 fő vett részt.

2018. július 25. (szerda)

Hogyan tovább Európa? (Lőrincz Csaba sátor)

Tusványos hivatalos megnyitását követően került sor az első panelbeszélgetésre, melyben a WFA is érintett volt, szervezésünkben érkezett ugyanis Tusványosra Radosław Fogiel, az Európai Ifjú Konzervatívok elnöke

Magyar-lengyel kapcsolatok közép-európai kontextusban (Bánffy Miklós sátor)

A beszélgetés résztvevői voltak: Kamila Hedvig Górny lengyel újságíró, magyar szakos hallgató, Jaroslav Daniška szlovák közíró, szerkesztő, Baranyi Tamás az Antall József tudásközpont kutatásvezetője, Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, a beszélgetést Szesztay Ádám, az Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke moderálta.

2018. július 26. (csütörtök)

Liberális, illiberális és kereszténydemokrácia – Felczak könyvek bemutatója  (Bánffy Miklós sátor)

A kerekasztal beszélgetés során a WFA-hoz kapcsolódó könyvsorozatról és a már megjelent kötetekről esett szó, valamint a diskurzus címét adó különböző világnézeti irányzatokról. Az eszmecserén Kovács Gergely a Rézbong kiadó vezetője, Paweł Cebula, az Alapítvány kuratóriumi tagja és Michał Szpądrowski, a Jog és Igazságosság párt ifjúsági tagozatának tagja vett részt, a moderátor Mohay Gergely kuratóriumi tag volt.

A Janusz Prusinowski Kompania koncertje és táncház (Kriza János sátor)

A zenekar táncházzal egybekötött koncertet tartott csütörtök este a népzenei sátorban, amely az egyik legnépszerűbb volt az addig megtartott népzenei események közül és a WFA programjai közül is a legtöbb embert mozgatta meg. A táncház során sokan kapcsolódtak be aktívan a közönség soraiból, ami az együttes elmondása szerint nagy és egyben pozitív meglepetés volt számukra is, ugyanis Lengyelországban sem szoktak hozzá ahhoz, hogy ilyen sokan ekkora lelkesedéssel vennének részt a táncházban.

Az együttes tagjai: Janusz Prusinowski, Michał Żak, Szczepan Pospieszalski, Mateusz Kowalski, a táncokat Arkadiusz Szałata és Katarzyna Chodoń mutatta be a közönség számára, a zenekar menedzsere Joanna Wiedro-Żak.

2018. július 27. (péntek)

Trump és mi – Globális biztonság a NATO csúcs után (Bánffy Miklós sátor)

A beszélgetés során a nemzetközi politikai szintéren meghatározó történésekről, nagyhatalmi érdekekről és döntések hátteréről esett szó. A beszélgetés résztvevője volt Marek Jan Chodakiewicz amerikai-lengyel történész professzor és Marek Matraszek ügyvezető igazgató, CEC Government Relations (Varsó), az eszmecsere moderálását Sztáray Péter államtitkár úr távolmaradása okán Szesztay Ádám vezette le.

A programokról bővebb képgaléria megtekinthető a Médiatárban.