A Debreceni Református Kollégium lengyelországi kirándulása

Az Alapítvány Polonica Varietas pályázatán nyert az intézmény támogatást, pár hete meg is valósították a projektet. Élményeikről olvashat az alábbi cikkben.

Az első nap sok utazással telt a Debrecenből induló csapatnak. Először Ószandecben (Strary Sach) álltak meg, ahol a Szent Kinga, Szemérmes Boleslaw lengyel herceg felesége, IV. Béla magyar király leánya 1280-ban megalapította a klarissza apácák kolostorát. A hangulatos kisvárosban tett séta során koszorút helyeztek el a kapunál, majd megnézték a pápai oltárt is. Ezt követően Gorlicébe vzetett az útjuk, ahol a katonai temetőben koszorút helyeztek el és felidézték az 1915-ben lezajlott, magyar szempontból kiemelkedően fontos katonai eseményeket (gorlicei áttörés) és azok következményeit.

A csapat szállása faházakban volt Tarnow-ban. A kipakolás és a vacsora után még volt idő egy kis belvárosi sétára, majd nyugóvóra tértek, hiszen a következő nap sok izgalomat tartogatott a résztvevők számára. Wieliczkába és Debnóra látogattak el, megismerkedtek a sóbányászat történetével és annak magyar vonatkozásaival (pl. magyar kutya), valamint a Szent Kingához kötődő legendákkal. A sóbánya meglátogatása után Krakkóba utaztak, ahol idegenvezető segítségével fedezték fel a lengyel királyi központot, a Wawelt, a katedrálisban a Szent László ereklyéjét, Szent Hedvig síremlékét, oltárát és ébenfa keresztjét, a várnai csatában meghalt I. Ulászló magyar király síremlékét és Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király sírját, valamint III. Kázmér síremlékét. Az óvárosban a karmelita templomnál a Hedvighez kötődő legenda nyomába eredtek, felkeresték a Posztócsarnokot, a Mária-templomot és a krakkói Jagelló Egyetemet, amelynek építésére Hedvig minden ékszerét felajánlotta, és amely fontos szerepet játszott a középkorban a magyar diákok képzésében. Még Kopernikusz is szóba került.

A harmadik napon a Magyar téren (Plac Wegierski) megnézték az egyik ház tűzfalára festett képet a piski csata egyik jelenetéről. A Przemysl felé vezető úton megnézték Krasiczyn reneszánsz kastélyát, majd felfedezték Przemysl belvárosát, ahol a nevezetességek mellett megtekintették Svejk, ill. a magyar huszár szobrát. Ezt követően a város első világháború előtt kiépült erődrendszerét látogatták meg, és felelevenítették Przemysl ostromának eseményeit, ill. a magyar katonák abban játszott szerepét. Az erődrendszer hihetetlen élményt jelentett a diákoknak, akik így már sokkal jobban el tudják képzelni a harcokat, a háborúk körülményeit, eseményeit, taktikáit.

A negyedik nap reggelén Limanowa felé mentek, ahol a katonai temetőben megemlékeztek az 1914-es csata eseményeiről. Még tutajozott is a csapat a régi magyar-lengyel határfolyón, a Dunajecen. Felelevenítették azt a lengyel legendát, miszerint a folyó a tatárok elől menekülő Kinga hátradobott szalagjából alakult ki. A tutajozás a tanárok és a diákok elmondása szerint is nagyon különleges élmény volt, az út gyönyörű tájon vezetett. A népviseletbe öltözött tutajosok kedvesen igyekeztek válaszolni az angolul feltett kérésekre. Végül Nedec várát tekintettük meg, ahonnan még gyönyörködtünk egyet a csodás kilátásban.


"A diákok számára nagy élményt jelentett az utazás. A szállásunkkal, az étkezésekkel, a programokkal mind nagyon elégedettek voltunk. Szívesen maradtunk volna még és látnivaló is lett volna még sok, amit meg szerettünk volna még nézni. Krakkó gyönyörű város, de a rövid idő miatt csak egy kis ízelítőt kaptunk belőle. Élményeinkről beszámolót tartottunk a tantestületnek, a szülőknek és osztályfőnöki órákon a diákoknak is. Az élménybeszámolót megosztottuk az iskola honlapján /www.drkg.hu/, közösségi oldalain (facebook, Instagram). Nagyon köszönjük az alapítvány támogatását, a kirándulás felejthetetlen élményt jelentett a diákoknak és kísérőtanároknak egyaránt!"

Biróné Kabály Enikő
kísérőtanár